De 'overexcitabilities'

Dabrowski's vijf gebieden van gevoeligheden, ofwel de overexcitabilities.

Zoals de extreem blije pup in de afbeelding reageer je op alles wat je aandacht heeft. Super responsief. Op iedere impuls kom je met je tong uit je mond aanrennen. Ben je extreem beweeglijk? Ervaar je zintuiglijke ervaringen intens of verdwaal je af en toe in je enorme associatieve vermogen? Misschien herken je je dan wel in een of meer van de overexcitabilities van Dabrowski.


Hyperstimuleerbaarheid, overprikkelbaarheid, gevoeligheid of overexcitabilities, kortweg OE... Het oorspronkelijke Poolse woord 'nadpobudliwość' laat zich niet zomaar vertalen. Het gaat in ieder geval over vijf gebieden waarin we meer of minder responsief en intens zijn.


De 5 OE's:


Psychomotorisch: Overvloed aan energie,  rusteloosheid, gedrevenheid, verhoogd vermogen om actief en energiek te zijn. Behoefte aan beweging. Kan zich uiten in snel of veel praten.


Zintuigelijk: Verhoogde ontvankelijkheid voor en gelaagdheid van zintuiglijke ervaringen.


Emotioneel: Enorme diepgang en intensiteit van gevoelsleven dat uitdrukking vindt in een brede waaier van gevoelens, intense gelukzaligheid, verantwoordelijkheidsgevoel en zelfreflectie. Compassie en een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Sterke gevoelsherinneringen.


lntellectueel: Een grote intellectuele honger. Interesse in morele vraagstukken. Zoeken naar de waarheid en en sterk vermogen tot zelfreflectie. Een scherp observatievermogen, geboeid worden door logica. Een voorliefde voor ideeen en theoretische analyse, waarheidsvinding.


Verbeelding: Kleurrijk, beeldend taalgebruik, goot associatief vermogen. Een aanleg voor levendige dromen, fantasieën en ontdekkingen. Animimisme. Voorkeur voor het ongebruikelijke en unieke.


Waar herken jij jezelf in? Ikzelf in allemaal behalve misschien de psychomotore intensiteit, al werd me in een gesprek waar ik enthousiast over mijn eigen woorden struikelde gespiegeld dat ik daar nog eens over na mag denken. Leerhonger, intense beleving en verbeeldingskracht liggen voor mij meer op de voorgrond. Als kind bijvoorbeeld en nog steeds zie ik wat ik me verbeeld zo levendig voor me dat mensen wel eens mijn blikrichting volgen om te zien waar ik naar kijk. Maar dat speelt zich dan dus intern af...


Links voor als je wil verdiepen:


Dit blog is onderdeel van de serie hoogbegaafdheid. Ik deel in korte stukjes (met links voor wie de diepte in wil) mijn kennis over hoogbegaafdheid en aanverwante onderwerpen.


Met een kerntalentenanalyse kan ik je niet vertellen OF je hoogbegaafd bent, wel HOE je (hoog)begaafd bent. Het doet recht aan jouw complexiteit zonder je in een hokje te stoppen. Heb jij je kerntalenten al in kaart laten brengen? Ik ben nieuwsgierig naar wat het je bracht! En zo nee, mag ik je uitnodigen om verder te lezen over wat een analyse voor je kan betekenen? - of plan via deze link gelijk een vrijblijvend kennismakingsgesprek in. Welkom!

23 februari 2024
TPD: de theorie van positieve desintegratie in vogelvlucht
16 februari 2024
Het denken en het zijn, verschillende modellen van hoogbegaafdheid
24 januari 2024
Wat is hoogbegaafdheid? Een inleiding en de cijfers.
Meer posts
Share by: